onsdag 6 mars 2013

Matfusk på bordet

Debatten rasar i Tjeckien: vilken producent blandar ner vad i jogurten och sylten, är det vägsalt i charkuterierna från Polen eller är den inhemska grädden vatten eller mjölk ( i bästa fall) - vad är det vi verkligen äter för de futtiga kronor vi betalar för våra livsmedel. Ingen filosofisk debatt utan fram med sanningen! För ingen kan väl tro att en portion köttbullar på Ikea för tjugo kronor täcker kostnaderna för köttet. Under kommunisttiden kostade öl och bröd ingenting, en vetebulle gick för några ören - när då priset ligger på dessa nivåer idag rusar alla till varuhuset och hoppas de får mer än luft för pengarna. Men det är knappast mjöl i brödet utan snararde konserveringsmedel, förtjockningsmedel, medel som gör att produkten håller samman, och det är att man blir rädd när man läser etiketten. Vi är förvånade men gör ingenting, för det är priset som bestämmer. De polska mataleverantörerna har avslöjat en hel del om vad deras livsmedel innehåller som tjeckiska varuhuskedjorna importerar, och kanske avslöjar de nu också något om vad den tjeckiska maten innehåller som våra polska grannkonsumenter njuter av. Hur förhåller vi oss till detta som konsumenter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar