tisdag 21 augusti 2012

Quick och Pussy Riot

Tidningarna är fulla till bristningsgränsen av ett antal fall, väl värda att följa och mycket tacksamma att skriva om, eftersom läsarsiffrorna med största sannolikhet skjuter i höjden. Jag fick ett mycket intressant mail häromdagen från en god vän, en generation yngre kvinna, som hade en fast åsikt om domen med Pussy Riot. Ingen betvivlar domen men samtidigt finns det så många i det landet som blivit trakasserade i åratal och än idag för sina åsikters skull, för sina ställningstaganden som gått stick i stäv med regimen och som fortsätter i sitt enträgna arbete för mänskliga rättigheter.  Dessa kommer i skymundan, inte bara nu, då all medial uppmärksamhet riktas i en riktning - gentemot tre unga kvinnor, performance artister, som visste vad de gick in på och som riskerade allt med sin akt. Om den yttersta tanken med den mediala kampen är att ge en röst åt det fria ordet - representerat av Pussy Riot - så är jag ändå tveksam om att det lyckas. Putin måste visa att det är han som styr landet, som styr över tre unga kvinnor.
Som brorsdotter till dåvarande dissidenten Vratislav Brabenec, saxofonist och en av grundarna av Plastic People of the Universe, är detta ett känsligt tema. PPU var dock inte en politisk underground musikgrupp. De spelade musik som de tyckte om, inte för att provocera eller stöta sig med regimen. Deras utseende, texter och spelande gick emot den tidens regimanda, minst sagt, och de fängslades och trakasserades för det livsval de hade gjort. Pussy Riot har dock hårt gjort ett politiskt ställningstagande, ett manifest, som dock absolut inte förtjänar detta hårda straff, som är grymt i sitt utförande gentemot deras barn och deras partners. Putin har visat sin starka sida, vem det är som regerar. Det visar att han samtidigt är svag och inte förmår kämpa till fullo mot sociala medier, som kommer att driva kampen på sitt håll.
Intressant är fallet Quick, minst sagt. Det får en att tvivla över det svenska rättsväsendet. Hur är det egentligen? Hur var det egentligen? Vem är det som styr, vem är det som regerar i dessa kretsar? Styrs de av ett rättspatos eller av något annat, som hör till en annan sfär än den juridiska. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar