fredag 29 juni 2012

Who wants to have it all?




In The Atlantic, Anne-Marie Slaughter takes issue with feminism's promise that women can have it all, and now feminists are taking issue with Slaughter.

Det kommer ingen riddare på vit springare i det verkliga livet. I sagornas värld är han dock given, liksom prinsessan i volangklänning och krona på huvudet. Alla vill vi vara utvalda, skilja oss från mängden. Frågan är vilket pris vi är villiga att betala för att vara annorlunda. Artikeln från USA visar på en helt annan verklighet än den vi är vana vid i Sverige. Men på många sätt skiljer den sig egenligen inte så mycket från den amerikanska. Jobbet har blivit det ultimata svaret på allt - frälsaren - pengarna och karriären som ger oss mening, som ger vårt liv mening.  Att vilja ha allt och leva ett någorlunda "vanligt" liv i ett normalt tempo är omöjligt. Med den växande glupskheten decimeras vanliga mänskliga relationer till ett beteende av nätverkande och social anpassningbarhet. Att vara annorlunda är egengligen inte OK längre. Och det är inte bara kvinnorna som drabbas av detta race, utan även männen vars roll förvandlats från vanlig kille till superman.

Barnet i väskan - om barnet nu kommer, som planerat, naturligtvis - hänger med. En utsliten mamma som inte längre vågar lita på  vem hon är eller vem hon skall kunna vara. Och barnet vet bara att hänga med. Inga stora valmöjligheter än. Men när de kommer så får vi nog se. Det väntar mig också.

Why Women Still Can’t Have It All - The Atlantic

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar